vrijdag 21 oktober 2011

Muziek, Spieren en Adem


Vandaag is het weer vrijdag en dat is de dag van Healthy!
Vandaag gaat het over verschillende onderwerpjes:
  • Muziek
  • Spieren
  • Adem 

Wie veel naar muziek luistert, stimuleert de prikkelverwerking en versterkt daarmee het vermogen om opdrachten uit te voeren die ruimtelijk inzicht vereisen. Dit 'Mozart-effect'is maar een van de positieve manier waarop de hersenen beïnvoeldt.
Hoe belangrijk is muziek?
De invloed van muziek begint vroeg: al voor onze geboorte registreren we muziek. Muziek zit dus diepgeworteld in onze hersenen. Die zijn gemaakt om patronen te herkennen en het auditieve gedeelte in onze hersenen is er al helemaal gevoelig voor.
De betekenis van ons communiceren ligt maar voor een kleun deel in de betekenis van woorden die we gebruiken. Veel belangrijker is het geluid van de stem, de muzikaliteit, uit deze dingen halen we de werkelijke betekenis van woorden.

Spierpijn, voor veel sporters geen onbekend fenomeen. Maar waarom is op de tweede dag na het sporten de spierpijn bijna altijd erger dan op de eerste dag?
Dit is simpel, dat heeft te maken met het verschil tussen vroege en verlate spierpijn.

Vroege spierpijn ontstaat door de ophoping van melkzuur bij de getrainde spierweefsels.
Verlate spierpijn wordt vaak na één dag gevoeld met het hoogtepunt op de tweede dag. Dat wordt veroorzaakt door kleune scheurtjes ind e spiervezels. Dit is niet schadelijk! Door deze kleine spierscheuring gaat de spier zich wapenen tegen een dergelijke trainingsprikkel van buitenaf door het sterker en dikker maken van de spiervezels. Kortom, spieren ontwikkelen!

Wil je misschien een pepermuntje?
Als je die vraag vaak hoort is het misschien tijd voor actie.
Maar neem geen pepermunt! Er zijn betere manieren om een slechte adem te verhelpen:
Kauwen op peterselie of muntblaadjes.
Suikervrije kauwgom helpt 90% van de keren ook heel goed.
En drink genoeg water, hierdoor hebben bacterie ook minder kans zich te nestelen op je tong.
De tong? Ja de tong, hier zitten de meeste bacterien in je mond. Deze kun je heel gemakkelijk schoonmaken met een tongborstel. Ga niet met je tandenborstel over je tong lopen borstelen, daarvan wordt het alleen maar erger. Je maakt dan de plekjes waar de bacterie graag broeden open.