vrijdag 14 oktober 2011

Griep: Feiten en Fabels

Vandaag is het weer healty friday en we gaan het zoals het in de titel staat hebben over griep.

Griep, iedereen heeft het wel eens gehad. En er bestaan veel misverstanden over griep.
Wat is waar en niet waar als het om griep gaat? Griep kan zich manifesteren én uiten op velen manieren.

Wat is griep?
Griep is een acute infectie van de bovenste luchtwegen (neus, keel, longen) en wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Officieel spreken we dan ook van influenz

Hoe lang duurt griep?
Mensen die verder gezond zijn, blijven van griep gauw een week ziek. De koorts (38-40°C) is één dag na het begin van de klachten het hoogst en duurt één tot vijf dagen. Wie griep heeft, wil het liefste gewoon in bed blijven.
Na twee tot zeven dagen verdwijnen de meeste verschijnselen. De hoest kan nog wel meer dan twee weken aanhouden. Het duurt dan ook wel één of twee weken totdat je je weer helemaal ‘de oude’ voelt. Daarvoor ben je nog zeer vermoeid en uitgeblust.

 Hoe is griep te onderscheiden van een gewone verkoudheid?
Veel mensen verwarren de gewone verkoudheid met griep. Van griep ben je meestal ernstiger ziek dan van een verkoudheid. De symptomen van een verkoudheid verdwijnen in het algemeen ook sneller en complicaties zoals een longontsteking komen slechts zelden voor.


Is griep te voorkomen?
De enige bewezen efficiënte methode van preventie is vaccinatie (‘de griepprik’). Antivirale medicijnen, zoals Amantadine, Relenza (zanamivir)en Tamiflu (oseltamivir), kunnen griep ook voorkomen, maar worden eerder toegepast bij mensen die al ziek zijn. Ze remmen de besmetting en zwakken de verschijnselen af. 

Fabel: Een griepprik heeft negatief effect op je weertandvermogen.
Feit: Je weerstand wordt erdoor versterkt. Na een vaccinatie maat het lichaam antistoffen aan tegen het griepvirus. De vaccinatie activeert dus het afweersysteem.

Fabel: Griep is per definitie ongevaarlijk.
Feit: Griep kan in bepaalde gevallen ernstige gevolgen hebben. Het virus beschadigt het weefsel van bijvoorbeeld de longen zodat er een bronchitis of zelfs longontsteking kan ontstaan. Met een sterk en gezond lichaam ben je beter in staat om een griepvirus af te weren.

Fabel: Wie zwanger is, kan niet worden gevaccineerd.
Feit: Als je zwanger bent, kan het krijgen van griep een risico voor moeder en kind zijn. Zwanger vrouwen, die tijdens het griepseizoen meer dan 13 weken zwanger zijn wordt dan ook aangeraden om zich te laten vaccineren.

Fabel: Je hebt een allergie dus kan niet worden gevaccineerd.
Feit: Wie last heeft van kippeneiwitallergie, kan niet met het griepvaccin gevaccineerd worden. Andere allergieën vormen geen bezwaar.

Halen jullie wel eens de griepprik?