vrijdag 27 januari 2012

Wat je allemaal kan doen met citroen

Deze H-F gaat over zoals de titel al zegt citroentjes <3Een citroen heeft veel meer in zijn mars dan je misschien wel denkt. In plaats van deze krachtige citrusvrucht enkel te gebruiken in eten of een tas thee of op de rand van je cocktailglas, kan je er nog zoveel meer mee doen. Hier volgen dan ook een aantal ongebruikelijke gebruiken van citroensap om je huis en was op te frissen, maar ook om je huid, nagels en haar nieuw leven in blazen in dit winterse seizoen.
Voor we eraan beginnen eerst nog een tip! Rol verse citroenen altijd eerst even over een vlak oppervlak, gebruik makend van je handpalm. Op die manier zal je efficiënter sap verkrijgen.

KaterwaterZwaar nachtje gehad? Drink dan een tas warm water of thee met citroensap. Het zal je niet alleen hydrateren, het zal ook de pH-levels in je lichaam herstellen en je een boost van vitamine C bezorgen die je verloren bent tijdens het pintelieren.

Heldere vingernagelsZien je nagels er maar dof uit? Pers dan een citroen in een kommetje, reinig je nagels eerst goed en drenk ze vervolgens in het sap gedurende een tweetal minuten. Wil je ook ineens wat kracht toevoegen aan je nagels? Dan kan je een eetlepel olijfolie toevoegen aan het citroensap.

ConserveermiddelDit trucje gaat al heel lang mee en je zal het misschien wel al eens gehoord hebben. Gesneden fruit en groenten als appels, peren, avocado's en aardappelen kan je beschermen van het bruin worden door er gewoon wat citroensap op te sprenkelen. Ook slappe sla kan je nieuw leven inblazen door het een uurtje in een kom met water te leggen waar je het sap van citroen aan toevoegt.

SpoeddeodorantZweterig geurtje, maar nergens een deo te bespeuren? Ook in deze situatie kan citroen je dag redden! Snij een citroen in twee en wrijf ermee onder je oksels. Het citroenzuur zal onmiddellijk de geurveroorzakende bacteriën aanpakken.

LuchtverfrisserNiet alleen okselgeur kan bestreden worden met citroen, ook dominante geuren als look, vis, en het vieze vuilbakaroma krijgen geen kans als je het slim aanpakt met citroen. Gebruik een gesneden citroen of versgeperst sap om slechte geuren in je frigo of microgolf te bestrijden en reinig ook je veelgebruikte snijplank met citrus. Je kan het ook toevoegen aan het kookwater van sterk geurend voedsel als kool. Voor een complete luchtverfrissing kan je citroenschillen laten sudderen op je kookvuur.

Anti-insectHeel wat insecten zijn zeer gevoelig voor geuren. Denk maar aan spinnen, mieren, vliegen en kakkerlakken. Pers citroensap op vensterbanken, deurdrempels, plinten en kleine gleufjes waarlangs insecten je huis kunnen binnensluipen. Je kan ook citroensap toevoegen aan je kuisproducten voor nog meer insectafstotende actie.

HuidverlichtingEr liggen nog geen harde bewijzen op tafel, maar het kan nooit kwaad het eens te proberen natuurlijk. Bijwerkingen zijn uitgesloten! Last van sproetjes of bruine ouderdomsvlekjes? Maak er dan een dagelijks gebruik van om watjes te drenken in citroensap en te doppen op de zones met vlekjes of sproetjes.

RuitenwasserGeef kalk en andere rommel op je ramen geen kans. Voor het zware werk kan je de spons best in puur citroensap drenken. Anders zijn enkele eetlepels toevoegen aan water in een spuitfles voldoende. Werk ten slotte nog af met krantenpapier voor vlekkeloze en streepvrije ramen.

VlekkenkampioenWijn, bessen, olijfolie... zo goed als elke substantie die vlekken kan achterlaten op textiel kan behandeld worden met citroen. Duurzame materialen kan je aanpakken door citroensap te vermengen met zout en goed te wrijven. Voor delicate stoffen is het beter de vlekken te verzadigen met citroensap en vervolg te wassen.

KeelpijnGorgelen met een theelepel citroensap opgelost in een bodempje warm water. Dit zal gezwollen weefsel helpen krimpen en bacteriën doden. Uiteraard blijft ook de old school tas thee met een lepel honing en een lepel citroensap een winnaar in de bestrijding van keelpijn.

MetabolismeboosterElke ochtend een glaasje lauw water met een halve citroen ontvet je maag en maakt je metabolisme wakker. Bovendien kan je het ook gewoon toevoegen aan je fles water want het smaakt verfrissend.

RoosHet zal de oorzaak van je schilfertjes niet bestrijden maar met citroensap kan je wel vermijden dat ze zichtbaar worden en je kledij terroriseren. Masseer daarom citroen in op je hoofdhuid, laat 10 minuutjes inwerken en was daarna zoals gebruikelijk je haar.

AntiplakrijstMet slechts een paar druppeltjes citroensap in je pot met sudderende losse rijst, kan je vermijden dat er een laag blijft kleven. Het zal je opruimwerk aanzienlijk vergemakkelijken.

HighlightsVoor natuurlijke schakeringen in je haar kan je ook citroensap gebruiken. Je kan het rechtstreeks aanbrengen op de lokken die jij graag wilt verlichten of je kan voor een overall effect gaan door een verdund mengsel van een half kopje citroensap en een half kopje water over je haar te spuiten. Vervolgens zet je je rustig in het zonnetje voor een uurtje of twee en het resultaat komt vanzelf. De intensiteit zal wel variëren naargelang je haartype.

Witter dan witNiet alleen bij vlekken kan je citroensap gebruiken, het werkt namelijk ook als natuurlijk alternatief voor het bleken van was. Een kwartje van een kopje citroensap toevoegen aan je wasmachine is al genoeg. Voor een maximaal effect is het goed de was te laten drogen in de zon.

GezichtsverzorgingGeen last van sproetjes maar wel fan van een frisse huid? Door zout en citroen te mengen kan je een natuurlijk middeltje creëren om dode huidcellen te verwijderen (exfoliatie). Om olieachtige zones te bestrijden kan je citroensap aanbrengen op watjes en zachtjes over je hele gezicht wrijven. Het zal je poriën verfijnen.

JeukOok wanneer je last hebt van vreselijke jeuk kan citroensap een wondermiddeltje zijn. Of het nu uitslag is of een insectenbeet... het aanbrengen van puur citroensap zal de jeuk verzachten en helpen vermijden dat alles verder uitzaait.

Zo, dat is dus wat je allemaal kan doen met citroen!