donderdag 26 januari 2012

Waarom we mama's eten het lekkerst vinden

Ben jij er ook van overtuigd dat niemand de appeltaart van je mama kan overtreffen? Dan heb je wellicht gelijk. Want eten waarvan we weten dat het met liefde gemaakt is, smaakt altijd beter. 

Dat is de conclusie van een groep wetenschappers van de University of Maryland. Zij stelden namelijk vast dat onze zintuiglijke ervaringen, zoals je smaak, beïnvloed worden door de persoon die ermee te maken heeft.

Lekkerder
In één van hun experimenten kregen de proefpersonen zoete lekkernijen voorgeschoteld. Wanneer ze het gevoel hadden dat die met liefde bereid waren, werden die lekkerder bevonden.

"Dus als je voortdurend versteld staat over de bereidingen van je vrienden en familie, dan zegt dat waarschijnlijk even veel over jullie relatie als over hun kookkunsten", zegt professor Kurt Gray. "Het is dan ook geen verrassing dat voedingsbedrijven in hun reclames altijd lachende moeders gebruiken."

Plezier & pijn
"De manier waarop we de intenties van anderen bekijken, heeft een invloed op onze fysieke ervaringen", gaat Gray verder. "Zo kunnen goede bedoelingen niet alleen eten lekkerder doen smaken, maar kunnen ze ook meer plezier brengen en zelfs de pijn verzachten."

Dat werd bevestigd in een experiment in een ziekenhuis, waar de patiënten behandeld werden door een vriendelijke of door een norse verpleegster. Wanneer de sympathieke vrouw bloed prikte, werd er namelijk minder geklaagd over pijn, omdat ze overtuigd waren van haar goede bedoelingen.