donderdag 2 februari 2012

Hoe kies je de juiste bh?

Veel vrouwen blijken de verkeerde maat beha te dragen. De kans is dan ook groot dat jij niet de juiste maat draagt. Dit kan voor veel klachten zorgen, zoals bijvoorbeeld pijn in je nek, rug of schouders. Maar hoe kies je nu de juiste bh? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
bh, beha, bh-maat, verkeerde bh, rugklachten, schouderklachten


Een goede bh met de juiste maat ondersteunt de werking van de banden waardoor pijnklachten aan nek en schouders voorkomen kunnen worden. Bovendien geeft een juiste bh een mooi aanzien van je borsten.

70A of 80C?

Een bh bestaat uit de zogenaamde omvangsmaat (onderwijdte) en de cupmaat (bovenwijdte). De omvangsmaat bepaal je door je borstomtrek te meten. Leg het meetlint strak onder je borsten. Zorg ervoor dat het lint aan de voor- en achterkant op dezelfde hoogte gehouden wordt. Lees dan het getal af.

Borstomtrek Europese omvangsmaat

63-67 cm     maat 65
68-72 cm     maat 70
73-77 cm     maat 75
78-82 cm     maat 80
83-87 cm     maat 85
88-92 cm     maat 90
93-97 cm     maat 95
98-102 cm   maat 100

Nu je de omvangsmaat hebt, ga je je cupmaat bepalen. Leg het meetlint ter hoogte van je tepels. Zorg er ook deze keer voor dat je het lint op de voor- en achterkant op dezelfde hoogte houdt. Lees het getal af. Trek daarna het getal van de onderwijdte van het getal van de bovenwijdte af. En voila, dan heb je je cupmaat.

Cupmaat

10-11 cm AA
12-13 cm A
14-15 cm B
16-17 cm C
18-19 cm D
20-21 cm DD of E
22-23 cm F
24-25 cm G
26-27 cm H
28-29 cm I

Van alle kanten bekijken

Je hebt je boven- en onderwijdte opgemeten, maar misschien twijfel je nog. Om zeker te weten of je de juiste beha-maat hebt, een aantal praktische tips op een rij. Let er in de eerste plaats op dat de schouderbandjes niet in de huid snijden. Zorg er ook voor dat je borsten niet uit je bh puilen.

Is dat wel het geval, dan heb je een verkeerde bh-maat. Lijkt het alsof de onderkant van je bh op je borsten kruipt, ook dan kun je beter op zoek gaan naar een andere bh. En kijk je opzij naar je bh, dan moet de rugkant van je bh even hoog zitten aan de cups aan de voorkant.

Push-up en/of beugel

Ben je van plan een nieuwe bh te kopen, bedenk dan vooraf voor welk soort bh je gaat. De push-up-bh is heel populair. Met deze bh is het niet meer nodig om bijvoorbeeld zakdoekjes in je bh te stoppen om je borsten beter te doen uitkomen. Push-up-bh’s hebben meestal beugels en geven hiermee voldoende ondersteuning. Maar er zijn ook ‘gewone’ push-up-bh’s. Maar niet iedere vrouw vindt deze bh’s even prettig dragen.

Grote of kleine borsten

Heb je kleine borsten, dan kies je een andere bh dan als je grote borsten hebt. Een zachte, naadloze bh is meer geschikt voor kleine borsten. Eventueel kun je kiezen voor een de push-up-bh. Je boezem ziet er dan voller uit. Heb je grote borsten, dan moet je zorgen voor voldoende ondersteuning.

Katoen of microvezel

Naast push-up-bh’s en beugel-bh’s, zijn er ook bh's voor verschillende gelegenheden. Denk aan een sport-bh, meegroeibh’s en voedingsbh’s. En ook de stof waarvan de bh gemaakt is, verschilt per bh. Een katoenen bh is luchtig en fijn als je sport. Luxere bh’s bevatten microvezel die ervoor zorgt dat je bh als een tweede huid om je borsten past. Zit er elastan in je bh, dan is je bh rekbaar. Veel vrouwen vinden dit prettig.