vrijdag 2 december 2011

voeding die ontgift

Vandaag is het weer vrijdag en is het dus weer healthy time!
Daar gaan we dan met het onderwerp voeding dat ontgift



10 x voeding die ontgift

Heb je een tijdje niet goed op je voeding gelet en te veel en te vet gegeten? Dan kan je je wel eens moe, vol of niet fit voelen. Deze 10 voedingsmiddelen helpen je je lichaam te ontgiften. Doe tegelijkertijd even rustig aan met geraffineerde producten, suiker, vlees, vet en alcohol.

1. citrus vruchten

Neem bij voorkeur citroen of grapefruit. Begin 's ochtends met een glas water met het sap van een halve citroen. Of maak 's ochtends een verse sap van 2 uitgeperste mandarijnen, een (rode) grapefruit en een sinaasappel. Wacht na dit sapje een half uur met het eten of drinken van andere dingen.

2. groene thee

Maak er een gewoonte van om regelmatig een kopje groene thee te drinken. Veel drinken is zowiezo belangrijk voor de afvoer van giftige stoffen. En groene thee is ook nog eens rijk aan anti-oxidanten en heeft een ontgiftende werking op de lever. Vind je groene thee niet lekker, doe er dan naar smaak wat citroensap of verse gember bij.

3. mungbonen

Wat minder bekend, maar heel gezond en veel gebruikt in de Ayurvedische keuken zijn mungbonen. Mungbonen zijn de (gedroogde) zaden, als je deze laat ontkiemen groeien ze uit tot taugé. Mungbonen zijn een goede bron van proteïnen en vitamine B. Ze helpen het cholesterol op peil te houden. Mungbonen staan ook bekend om hun ontgiftende en reinigende werking. Dit komt omdat de boontjes veel vezels bevatten en de darmen reinigen. Je kunt mungbonen kopen bij de toko. Je kunt ze b.v. verwerken in een schotel met rijst, knoflook.

4. knoflook

Daar is ie weer, de knoflook. Dit kruid komt in veel meer rijtjes gezonde voeding voor. Aan de knoflook worden veel gezonde eigenschappen toegeschreven. Het bevat antioxidanten is ontstekingremmend en het activeert de enzymen van de lever waardoor meer gifstoffen afgevoerd worden. Je haalt het meeste uit de knoflook als je hem vers (dus niet gedroogd) gebruikt en bovendien rauw. Bijvoorbeeld uitgeperst met wat olijfolie in een salade.

5. rode bieten

Rode bieten zijn heel gezond omdat ze zo rijk zijn aan antioxidanten en veel ijzer bevatten. Ze ontgiften de lever en zuiveren het bloed. Je kunt ze verwerken in een salade of drinken als sap. Omdat het sap van alleen bieten niet heel lekker smaakt kun je het het beste mengen met b.v. wortelsap of versgeperst appelsap.

6. groene groenten

Groenten als kool, broccoli, spinazie, waterkers en spruiten zitten vol vezels en stimuleren de spijsvertering. Ze bevatten ook veel vitamine A en C, ijzer, betacaroteen en calcium. Maar de stof die helpt bij het detoxen is sulforafaan. Je hebt het meeste profijt van deze groenten als je ze rauw eet. Maar boerenkool en spruiten kun je beter eerst koken of nog beter, stomen.

7. artisjokken

Meerdere studies hebben aangetoond dat het regelmatig eten van artisjokken de werking van lever en gal bevordert. Ze bevatten de stof cynarine die aanzet tot productie van meer gal waardoor de spijsvertering vlot verloopt. Het maakt artisjokken tot één van de meest ontgiftende voedingsmiddelen.

8. Yoghurt

Yoghurt bevat bacteriën die zorgen voor een gezonde darmflora. Als de darmen goed werken worden afvalstoffen zo optimaal mogelijk afgevoerd. Als de yoghurt ook nog probiotica bevat dan wordt de werking nog versterkt. Je kunt yoghurt goed combineren met fruit of noten.

9. lijnzaad

Lijnzaad bevat oplosbare en niet oplosbare vezels. Deze vezels mengen zich met gifstoffen in je lichaam en voeren deze af. Lijnzaad voorkomt ook dat gif- en afvalstoffen worden opgebouwd in de darmen. Lijnzaad is ook zeer rijk aan lignaan, een sterke antioxidant. Bovendien zijn ze rijk aan omega-3 vetten die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid.
De smaak van lijnzaad is niet bijzonder, maar ook niet echt sterk. Meng gemalen lijnzaad met een glas warm water of voeg het toe aan thee. Je kunt het ook mengen met yoghurt.

10. vochtafdrijvende groenten, kruid en fruit

Er zijn een aantal groenten die vochtafdrijvend werken. Dat zijn bijvoorbeeld asperges, wortel, tomaat, bleekselderij, venkel, ananas, komkommer, peterselie en selderij. Ook heel goed maar minder smakelijk zijn paardenbloem en brandnetel, die je als thee kunt drinken. Vooral de paardenbloementhee is erg bitter.
Met het overtollige vocht verdwijnen ook gif- en afvalstoffen uit je lichaam. Dit kan ook helpen bij wallen onder de ogen.
Eet deze groenten, kruiden en vruchten bij voorkeur rauw in bijvoorbeeld een salade. Asperges kun je licht stomen of grillen.

Ik doe dit regelmatig omdat ik voor mijn gevoel dit af en toe nodig heb.