vrijdag 9 december 2011

Bronnen voor vitamine C

De healthy friday van vandaag is een punt waar veel mensen denken dat er in maar een paar dingen deze vitamine zitten maar er is veel meer groente en fruit waar deze vitamine in zit.
H-F gaat vandaag over:

De beste bronnen voor vitamine C

Vitamine C is één van de bekendste vitamine en ook een hele belangrijke vitamine die je helpt gezond te blijven. Hieronder zie je welke voedingsmiddelen het meeste vitamine C bevatten.


Weerstand
Vitamine C speelt een grote rol bij het versterken van het immuunsysteem. Verder is het een antioxidant die schadelijke deeltjes in het lichaam, bekend als vrije radicalen kan bestrijden. Als je rookt of veel last hebt van stress, dan heeft je lichaam behoefte aan extra vitamine C.

Groenten en fruit
Vitamine C komt voor in alle verse groenten- en fruitsoorten. Voor de groenten geldt dat als je ze kookt, het vitamine gehalte minder wordt.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De ADH van vitamine C is voor een volwassen persoon 70-80 mg per dag. Teveel vitamine C is niet mogelijk. Je plast een teveel gewoon weer uit.

Hieronder de 10 soorten groenten en fruit die de meeste vitamine C leveren.
1. Guave Deze tropische vrucht met een ovale vorm en mooi roze vruchtvlees bevat ruim vier keer zo veel vitamine C als een sinaasappel. Er zijn natuurlijk verschillende soorten guaves, maar gemiddeld bevatten ze 228 mg vitamine C per 100 gram.
2. Rode paprika De rode paprika is rijper, zoeter en bevat meer vitamine C dan de andere kleuren paprika, nl. zo'n 190 mg per 100 g. Je krijgt het meeste van die vitaminen binnen als je de paprika rauw eet.
3. Peterselie Het kruid peterselie bevat enorme hoeveelheden vitamine C, nl. 130 mg per 100 g. Het probleem met peterselie is alleen dat je er zelden 100 g per keer van zal eten.
4. Kiwi De kiwi is ook een echte vitaminebom en bevat zo'n 90 mg per 100 gram.
5. Broccoli Broccoli staat bekend als één van de gezondste groenten en daar draagt het hoge vitamine C gehalte van 90 mg per 100 gram zeker aan bij. Voor gekookte broccoli geldt een gehalte van 75 mg per 100 gram.
6. Spruitjes Niet iedereens favoriete groente, maar ze bevatten wel 80 mg vitamine C per 100 gram gekookte spruitjes.
7. Aardbeien Van aardbeien eet je makkelijk een paar honderd gram op. Ze bevatten 60 mg per 100 gram vitamine C.
8. Papaya Nog een tropische vrucht met een bovengemiddeld gehalte aan vitamine C , namelijk tot 60 mg per 100 gram.
9. Sinaasappel Bij vitamine C denk je al snel aan sinaasappels. Hoewel ze zeker niet het hoogste gehalte aan vitamine C bevatten, zijn ze met 50 mg per 100 gram toch een goede bron.
10. Boerenkool Boerenkool, één van de gezondste groenten die je kan eten bevat behalve een heleboel andere gezonde stoffen 40 mg vitamine C per 100 gram gekookte boerenkool.

Andere groenten en fruitsoorten die meer dan gemiddeld vitamine C bevatten zijn:

Bloemkool
Meloen (in het bijzonder de cantaloupe)
Knoflook
Passiefruit
Spinazie
Mango
Grapefruit
Frambozen

Eten jullie dagelijks genoeg groente en fruit?